O.E.E.

Overall Equipment Effectiveness

“Onze output is véél lager dan de geïnstalleerde capaciteit”
Productiemachines worden ontworpen op basis van een bepaalde productiecapaciteit. In de praktijk blijkt, dat door allerlei oorzaken de werkelijke output ver achterblijft op deze geïnstalleerde capaciteit. Ook lijken de uitgevoerde verbeteringen geen effect te sorteren: bij een hogere productiesnelheid treedt meer uitval op en als er meer op de kwaliteit gelet wordt, dan staat de machine regelmatig op storing. Vaak weten we gewoon niet beter: de situatie is nu eenmaal zo en we hebben er al lang mee leren leven…

02welke_verliezen

OEE geeft inzicht in de verliezen van het productieproces
Als de output van een machine achterblijft bij de geïnstalleerde capaciteit is er sprake van verborgen productiecapaciteit. Deze productiecapaciteit wordt namelijk niet benut voor de productie van een goed product, maar – ongewild of onwetend – besteed aan allerlei verliezen.
Hoe uw machine presteert t.o.v. een ideale machine – deze machine draait altijd, op maximale snelheid en met 100% kwaliteit – wordt bepaald door verliezen in beschikbaarheid, prestatie en kwaliteit. OEE geeft aan hoe effectief uw machine benut wordt, afgezet tegen de ideale machine (OEE = 100%). Het bovenstaande schema verduidelijkt hoe de OEE wordt bepaald.

Zoals u wederom kunt zien is 5S de basis om verdere trajecten op te funderen.